Červenohorské sedlo – Švýcárna – Ovčárna: středně náročný výlet v délce 11 km. Možno pokračovat Bílou Opavou do Karlovy Studánky nebo Velkým kotlem do Karlova.

My jsme tuto trasu absolvovali na kole a vyzkoušeli tak nový skibus, který jezdí od poloviny června do poloviny září z Ostravy přes Malou Morávku až na Červenohorské sedlo. Samozřejmě převáží i turisty bez kola, odjezdy si lze vyhledat na internetu.

Autem dojeďte na parkoviště Hvězda (poplatek cca 100 Kč /den) nebo do Malé Morávky na parkoviště u odbočky na Karlov (zdarma) – pokud se budete vracet Velkým kotlem (trasa o cca 9 km delší).

Z Červenohorského sedla se vydejte po turistické trase na chatu Švýcárna. My jsme se vydali na kole cyklostezkou, ovšem její kvalita je velmi bídná. Po cestě vás čekají borůvky, krásné výhledy do údolí a přechod přes rašeliniště.

Na chatě Švýcárna je za hezkého počasí úžasné venkovní posezení s výhledem na Jeseníky. Od Švýcárny můžete pokračovat na Ovčárnu (odkud jezdí autobus zpět na parkiště Hvězda), vyjít na Praděd nebo těsně před Ovčárnou odbočit na Petrovy kameny a sejít Velkým kotlem do Karlova a dále až do Malé Morávky na parkoviště. Trasa ledovcovým Velkým kotlem určitě stojí za to, je to pěkná procházka do výjimečného ledovcového údolí, podél pramenů řeky Moravice s mnoha zajímavými zastaveními.

Vzdálenost k autobusové zastávce v Malé Morávce od Apartmány Max Jeseníky 5 km.