Videlský kříž – Švýcárna – Ovčárna: středně náročný výlet v délce 7 km. Možno pokračovat Bílou Opavou do Karlovy Studánky.

Do výchozího bodu – Videlského kříže – doporučujeme vyjet autobusem. V době tvorby tohoto příspěvku, odjížděl autobus z Malé Morávky v sobotu v 9:40. Auto lze zanechat na parkovišti v Malé Morávce hned za odbočkou na Karlov. Další možností je parkovat na Hvězdě, ovšem zde již za poplatek 100 Kč za den.

Z Videlského kříže vede žlutá turistická trasa na chatu Švýcárna. Stoupání je to poměrně náročné, dáte si pořádně do těla, ale cestou můžete sledovat proměnu přírody a na vrcholu Malého dědu tvoří mráz v zimě nádherné útvary. Cesta není také tak turisticky vytížená a je docela možné, že v zimě tady půjdete sami.

Po zhruba 3 km přijdete na Švýcárnu, pokud máte štěstí a nebude zde mnoho lidí, je možné se na chatě občerstvit. Od Švýcárny se pak pokračuje již klasickou cestou na Ovčárnu, odkud odjíždí autobusy směr Karlov v 14:30 a 15:30. Vystoupíte na zastávce Malá Morávka Rychta, přímo u parkoviště 🙂

Vzdálenost k autobusové zastávce v Malé Morávce od Apartmány Max Jeseníky 5 km.